Επιβεβαιώνει η ΔΕΗ ότι πράγματι εξετάζει τη διάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέρους ή του συνόλου των ταμειακών της διαθεσίμων, κίνηση που θα ανοίξει την πόρτα για τη διάθεση των αποθεματικών και των άλλων εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου.

Χωρίς να διαψεύδει ότι αύριο θα συζητηθεί τέτοιο θέμα στο διοικητικό της συμβούλιο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, αναφέρει ότι «η τοποθέτηση των ταμειακών της διαθεσίμων γίνεται μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών και με βάση τις ανταγωνιστικότερες προσφορές, τη διασπορά του κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψη τις ταμειακές ροές για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι η προκαταβολή που πρέπει να καταβάλει για την κατασκευή της μονάδας της Πτολεμαίδας είναι απόλυτα διασφαλισμένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να καταβληθεί ως το τέλος Μαΐου, παρά «εντός 10 εργασίμων ημερών από την έκδοση της οικοδομικής αδείας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα από τον Δήμο Εορδαίας».

Επιχειρεί έτσι να απαντήσει στους φόβους που είχαν δημιουργηθεί ότι αν δεσμεύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα θα τεθεί εν αμφιβόλω το ίδιο το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Διότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει την προκαταβολή ύψους 200 εκατ. ευρώ για την μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη νέα επένδυση, αυτήν της νέας της μονάδας στη Πτολεμαίδα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αν δεν καταβληθούν τα χρήματα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η σύμβαση για τη κατασκευή του σταθμού, να χαθεί το δάνειο ύψους 700 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη διοίκηση με την εγγύηση του Γερμανικού Δημοσίου για την κατασκευή του έργου, αλλά και τα ποσά που έχουν καταβληθεί σε μελέτες.

Το ερώτημα ωστόσο είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, και επομένως τα κονδύλια που θα διαθέσει η ΔΕΗ στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν της επιστραφούν εγκαίρως. Αλλο ερώτημα που αναμένεται να τεθεί στο αυριανό Δ.Σ. αφορά το πόσα ακριβώς είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης.

Πολλοί πάντως θεωρούν ότι τυχόν δέσμευση των διαθεσίμων της ΔΕΗ θα αποτελέσει «crash test» για τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου είχαν εξαιρεθεί από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Απριλίου που υποχρέωνε κρατικούς φορείς να δεσμεύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ακριβώς επειδή θα υπήρχαν νομικά και άλλα προβλήματα λόγω των μετόων μειοψηφίας.

Αποτελεί ωστόσο εδώ και καιρό κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με τα αποθεματικά των εισηγμένων εταιρειών ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Σαρώνοντας τα διαθέσιμα των παραπάνω επιχειρήσεων όπου το Δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα συνολικό ποσό γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, καθώς πρόκειται για εισηγμένες επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση για παράδειγμα της ΔΕΗ τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 200-220 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 100-120 εκατ. ευρώ έχει η θυγατρική της, ΑΔΜΗΕ.

Πέραν όμως του γεγονότος ότι τυχόν «δανεισμός» των χρημάτων αυτών θα έθετε εν αμφιβόλω το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, υπάρχει και το ερώτημα πως θα αντιδράσουν οι θεσμικοί επενδυτές, όπως το fund Silchester που εμφανίζεται να κατέχει το 13,8% των μετοχών της.

Στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ότι με τη ΔΕΗ. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση έχει «βάλει στο μάτι» τα πλούσια ρευστά διαθέσιμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έχει συσσωρεύσει ο όμιλος στο ταμείο του, προκειμένου να «αξιοποιήσει» μέρος τους μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού για τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Αλλά αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στη ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας, στα ΕΛΠΕ το Δημόσιο έχει τη μειοψηφία. Ελέγχει το 35,5% έναντι 42,6% της πλευράς Λάτση.

Διαφορετικού τύπου ζητήματα υπάρχουν στα λιμάνια. Τόσο ο ΟΛΠ, όσο και ο ΟΛΘ, περιλαμβάνονται στη λίστα με τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις του Δημοσίου, επομένως ο «δανεισμός» δεν είναι και τόσο εύκολος, ειδικά στην περίπτωση του Πειραιά όπου ο διαγωνισμός έχει μπει στην τελική ευθεία.

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 229 εκατ. ευρώ αλλά η διοίκησή της είχε απορρίψει τον Απρίλιο σχετικό αίτημα του υπ. Οικονομικών. Και εδώ βασικό επιχείρημα και εμπόδιο ταυτόχρονα ήταν οι μέτοχοι μειοψηφίας. Διότι μπορεί η ΕΥΔΑΠ να διαθέτει ως βασικό μέτοχο το ελληνικό κράτος αλλά έχει επίσης και ιδιώτες μετόχους όπως ο Paulson που έχει αποκτήσει το 10% από την τράπεζα Πειραιώς και βεβαίως άλλα νομικά πρόσωπα και ιδιώτες.

Πιο εύκολη «λεία» μοιάζει η ΔΕΠΑ με 154 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, ενώ σημαντικό ταμείο έχει και ο ΔΕΣΦΑ που επίσης όμως τελεί υπό ιδιωτικοποίηση. Τόσο η μία όσο και η άλλη πάντως δεν είναι εισηγμένες.