Στα διαθέσιμα της ΔΕΗ στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με πρόθεση να τα δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου. Είναι κάτι που έχει ήδη γίνει με τα αποθεματικά κρατικών φορέων και Ταμείων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να θυσιαστεί στον βωμό της ταμειακής ασφυξίας του Δημοσίου, παρότι είναι εισηγμένη εταιρεία με ιδιώτες μετόχους μειοψηφίας. Γι’ αυτόν, άλλωστε, ακριβώς τον λόγο είχε εξαιρεθεί –όπως και οι υπόλοιπες εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις –από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Απριλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ πρόκεται να συζητήσει στο αυριανό Διοικητικό της Συμβούλιο τη δέσμευση των ταμειακών της διαθεσίμων, ύψους 200-250 εκατ. ευρώ. Ανάλογο θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ, τα διαθέσιμα του οποίου υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης για τη ρευστότητα του Δημοσίου που έχει στεγνώσει εντελώς, σε βαθμό να αναζητά κεφάλαια ακόμη και από τα λίγα διαθέσιμα μιας επιχείρησης όπως η ΔΕΗ, όπου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ, οι επενδυτικές της δαπάνες το 1 δισ. ευρώ ετησίως και οι δανειακές της υποχρεώσεις τα 4 δισ. ευρώ. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν πάντα και οι άλλες εισηγμένες που είχαν εξαιρεθεί από την ΠΝΠ, όπως τα ΕΛΠΕ με διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με πάνω από 200 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι εξηγούν ότι ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ και εφόσον επαληθευτούν οι κυβερνητικές προθέσεις τίθεται εν αμφιβόλω το ίδιο το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης. Μέχρι το τέλος Μαΐου, δηλαδή εντός της εβδομάδας, η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει την προκαταβολή ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη νέα επένδυση, αυτήν της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αν δεν καταβληθούν τα χρήματα, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η σύμβαση για την κατασκευή του σταθμού, να χαθεί το δάνειο ύψους 700 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη διοίκηση με την εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου για την κατασκευή του έργου, αλλά και τα ποσά που έχουν καταβληθεί σε μελέτες.

Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση εντός της ΔΕΗ, ενώ έχει θορυβήσει και τους μετόχους μειοψηφίας της επιχείρησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων της ΔΕΗ δεν υπάρχει εισήγηση στο ΔΣ. Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα συγκαταλέγεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, γεγονός που προκαλεί απορίες και ερωτηματικά.