«Φυσικά και θα συζητήσουμε για το θέμα αυτό» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7 που αρχίζει απόψε στη Δρέσδη. «Το θέμα αυτό» δεν είναι άλλο από την ελληνική κρίση, η οποία δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, αλλά «περιμένουμε να ρωτήσουν οι Αμερικανοί για την πορεία τής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στο Βερολίνο.

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, η Δρέσδη δίνει το πεδίο «ζύμωσης» καθώς μέχρι την Παρασκευή θα είναι συγκεντρωμένοι οι υπουργοί Οικονομικών και πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών του G7 καθώς επίσης οι επικεφαλής των τριών θεσμών – πιστωτών της Ελλάδας: του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Η συνάντηση της Δρέσδης θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Λορυφής των ηγετών του G7 στο Ελμαου της Βαυαρίας στις 7-8 Ιουνίου. Μέχρι τότε η καγκελάριος θέλει να κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας για να μην επισκιάσει η ελληνική κρίση τη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε συμβεί το 2011, όταν Σαρκοζί και Μέρκελ καλούσαν εσμπευσμένα τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες. Αυτός είναι και ο λόγος που Μέρκελ και Ολάντ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επίσπευση της διαπραγμάτευσης και έθεσαν το τελεσίγραφο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου.

Αυτό το χρονικό ορόσημο δεν αναφέρεται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε δύο ημερομηνίες: το τέλος Απριλίου για την παράδοση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και το τέλος Ιουνίου για τη λήξη της τετράμηνης παράτασης του δεύτερου προγράμματος.

Ενόψει των συναντήσεων στη Δρέσδη έγινε με ανακούφιση δεκτή η αποσαφήνιση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ. Είναι «ενθαρρυντικό» αν ισχύει πράγματι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τα 300 περίπου εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Είναι ένα «νέο θετικό μήνυμα» πρόσθεσε η ίδια πηγή βγάζοντας το συμπέρασμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατανόησε πως δεν γίνεται χωρίς το ΔΝΤ».

Ο λόγος που καθιστά σημαντικό τον ρόλο του ΔΝΤ είναι ότι από εκεί και όχι από τους Ευρωπαίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των συνολικά 7,2 δισ. που δικαιούται ακόμη η Ελλάδα μέχρι το 2016 ως υπόλοιπο από το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα. Από τους Ευρωπαίους η τελευταία δόση είναι 1,8 δισ., ενώ 1,8 δισ. είναι οι επιστροφές από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Ρέγκλινγκ

Το ΔΝΤ θα παραμείνει

Ο ρόλος του ΔΝΤ θα συνεχίσει να παραμένει κομβικός στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Η συντηρητική εφημερίδα «Βελτ» σε ανάλυσή της υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αξιοποιεί το ΔΝΤ για να «δέσει» τη Μέρκελ στη σκληρή γραμμή.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προεξόφλησε την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη στη χθεσινή «Μπιλντ» είπε ότι «το ΔΝΤ έχει συγκεντρώσει αξιόλογη εμπειρία στην εξυγίανση χωρών που βρίσκονται σε κρίση με έκτακτες πιστώσεις και μεταρρυθμίσεις, γι’ αυτό η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θέλουν να παραμείνει οπωσδήποτε το ΔΝΤ στην Ελλάδα».