Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν, την Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των δανειστών από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει στις 5 Ιούνιου και θα χρεοκοπήσει.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τέσσερις δόσεις συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Αν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση νέας βοήθειας, η χώρα πιθανόν να χρεοκοπήσει. Αυτό θα ενεργοποιούσε διαδικασίες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν εκτός ευρώ.

Αλλος υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος δήλωσε από το Βερολίνο ότι είναι ενθαρρυντικό το ότι η Ελλάδα διεμήνυσε ότι επιθυμεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.

«Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν είναι αλήθεια, που οι Ελληνες διεμήνυσαν χθες την επιθυμία τους να αποπληρώσουν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα μιλάμε για μια κατάσταση χρεοκοπίας γύρω στις 5 Ιουνίου, ούτε πριν ή αμέσως μετά», ανέφερε ο αξιωματούχος.