Στην τελική ευθεία για τη λήψη δόσεων 186 εκατ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ η κυβέρνηση Αναστασιάδη ευελπιστεί ότι οι σκόπελοι που εντόπισε στην υφιστάμενη αξιολόγηση θα ξεπεραστούν με μετάθεση των υποχρεώσεων για την επόμενη αξιολόγηση.

Τα δύο «αγκάθια» που είχαν παρατείνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τρίτους και το νομοσχέδιο που αφορά στους χιλιάδες εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληρώσει τα ακίνητα τους, αλλά δεν έχουν πάρει τίτλους ιδιοκτησίας ξεπεράστηκαν.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τρόικα έδωσε την πίστωση χρόνου που είχαν ζητήσει οι κυπριακές αρχές, να παραμείνουν δηλαδή ως επικεφαλίδες τα δύο αυτά ζητήματα και να ενταχθούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος. Με αυτή την εξέλιξη, οριστικοποιήθηκε η θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της Κύπρου αναμένεται να παρουσιασθεί στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ενώ το πρώτο πράσινο φως θα δοθεί την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Μετά από τη χορήγηση της έγκρισης των πιστωτών η Κύπρος θα λάβει 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ, 100 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θα αποκτήσει και πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.