Συμφωνία με τους δανειστές έως τις 5 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, διέβλεψε σε δηλώσεις του στο CNN ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η χώρα τον τελευταίο σχεδόν χρόνο δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από τους δανειστές της και ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία. Για τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί» ανέφερε.

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πληρωμή του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου θα γίνει κανονικά: «Θα πληρώσουμε (το ΔΝΤ) γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας» τόνισε.

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ να συναντήσουν την Ελλάδα διανύοντας στο 1/4 του δρόμου.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο εάν οι συντάξεις είναι η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, ο υπουργός είπε πως είναι μια από τις γραμμές.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και σε σημερινό μου άρθρο, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα που γνώρισε χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη» είπε.

«Η Ελλάδα είναι απόλυτα και αμετάκλητα δεσμευμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η διάλυση μίας νομισματικής ένωσης, όπως της δικής μας, θα έχει επιζήμιες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η έξοδος από το ευρώ θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα ντόμινο που δεν θα οδηγήσουν ποτέ σε κάτι καλό είτε για τους Έλληνες είτε για τους Ευρωπαίους ή για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει τη σύνδεση του ρυθμού αποπληρωμής του χρέους της με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) της, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε καλός τραπεζίτης με μία εταιρεία που αντιμετώπιζε προβλήματα, προσφέροντας μία αναδιάρθρωση του χρέους της που θα συνέδεε την αποπληρωμή του με τα κέρδη της εταιρείας.

«Θέλω να καταστήσω ηχηρά σαφές ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας δεν θα κουρευτούν, δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για ένα νέο κούρεμα των ομολόγων ή των εντόκων γραμματίων που κατέχουν ιδιώτες, αλλά η δουλειά της είναι να πείσει τον επίσημο τομέα να σταματήσει να μένει εκτός και να συμμετέχει σε μία αναδιάρθρωση του χρέους.

«Οχι» σε νέα μέτρα λιτότητας

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων…για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος… για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κ.λπ.».

Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους «αφόρητα υψηλούς» στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί – και δεν θα αποδεχθεί – μία θεραπεία η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.