Τίτλοι τέλους για το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν», το οποίο έβαλε λουκέτο ξαφνικά τη Δευτέρα, έπειτα από 88 χρόνια λειτουργίας στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.
Στις 12 το μεσημέρι, η διοίκηση του ξενοδοχείου ειδοποίησε τους πελάτες και τους περίπου 120 εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του, «γιατί η μονάδα κλείνει»!
Το «Πεντελικόν» που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1927, τα τελευταία χρόνια ανήκε στην οικογένεια του κ. Χάρη Βάρδη, ομογενούς επιχειρηματία από την Αυστραλία. Τα οικονομικά της ιστορικής ξενοδοχειακής μονάδας, την τελευταία πενταετία δεν ήταν στην καλύτερή τους κατάσταση, με αποτέλεσμα πριν λίγο καιρό το «Πεντελικόν» να βγει «στο σφυρί».

Ο πλειστηριασμός, που πραγματοποιήθηκε με επισπεύδουσα την Alpha Bank, ολοκληρώθηκε και το ξενοδοχείο περιήλθε, έναντι τιμήματος περίπου 23 εκατ. ευρώ, στον κ. Δουζόγλου, Ελληνα ομογενή από τη Βενεζουέλα που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Με απόφαση του νέου ιδιοκτήτη του το «Πεντελικόν», σφραγίστηκε ξαφνικά. Πρόκειται για εξέλιξη που δεν ήταν προγραμματισμένη, ενώ οι ένοικοι του ξενοδοχείου ειδοποιήθηκαν το μεσημέρι ότι θα έπρεπε να αναζητήσουν άλλοκατάλυμα.

Σημειώνεται, ότι αφότου ολοκληρώθηκε η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος του «Πεντελικόν»,πηγές του ξενοδοχείου διαβεβαίωναν ότι η μονάδα θα περνούσε ομαλά στη νέα ιδιοκτησία.
«Παρά τις άοκνες προσπάθειες της διοίκησης, οι κινήσεις αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτήτη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν να διακόψει οριστικά την λειτουργία του στις 12 το μεσημέρι», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2013, το Πεντελικόν εμφάνισε (31/12/2013) κύκλο εργασιών 3,3 εκατ. ευρώ, ζημιές μετά φόρων 5,8 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αποτύπωση των μεγεθών του 2013, τα πάγια παριουσιακά στοιχεία της εταιρείας ήταν προσημειωμένα για ποσό 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια διαμορφώνονταν σε 34 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, υπάρχει πρόβλεψη το «Πεντελικόν» να ανακαινιστεί από τον νέο ιδιοκτήτη.

Το ξενοδοχείο άρχισε να κατασκευάζεται το 1924 και το 1927 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του. Ένας από τους επιφανείς πελάτες του υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

Στο «Πεντελικόν» έχουν γραφτεί ορισμένες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το Φθινόπωρο του 1990 το ξενοδοχείο έγινε ευρέως γνωστό όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ συνεδρίασε για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος. Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σημίτης προόριζαν για την θέση αυτή τον κ. Π. Αυγερινό. Και είχαν μετωπική σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που τελικά επέμενε και εξέλεξε ως πρώτο γραμματέα του κόμματος, τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το 2002, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Μ. Ψωμιάδης έφερε στο «Πεντελικόν» τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.

Το «Πεντελικόν» αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό σταθερό τόπο μυστικών και φανερών συναντήσεων παραγόντων της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ. Άλλωστε, εκεί αποφασίστηκε η σύσταση της Super Λίγκα επί προεδρίας του κ. Αλ. Λυκουρέζου, ενώ η ομάδα της Λίβερπουλ το επέλεξε για τη διαμονή της όταν βρέθηκε στην Αθήνα για τον τελικό του Champions League το 2007.