Έμμεσο μήνυμα με αποδέκτη την Ελλάδα ότι σε μια νομισματική ένωση η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα τις εξελίξεις σε συγκεκριμένες χώρες απηύθυνε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθεί μέτρια τα επόμενα χρόνια, αλλά επισήμανε παράλληλα πως οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης είναι αυτή τη στιγμή καλύτερες απ’ ό,τι ήταν ποτέ από την αρχή της κρίσης το 2008.

Η εύκολη χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο…ότι το επιχείρημα πως η διευκολυντική νομισματική πολιτική αποτελεί δικαιολογία για να αναβάλλουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια είναι λανθασμένο» δήλωσε ο Ντράγκι, απευθυνόμενος σε κεντρικούς τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να συναντά δυσκολίες.

«Η οικονομική προοπτική για την ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερη απ’ ό,τι ήταν για επτά χρόνια» δήλωσε, πριν αναφερθεί στα υψηλά επίπεδα χρέους σε κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την παγιωμένη υψηλή ανεργία που είπε ότι «στοιχειώνει πάρα πολλές χώρες».

«Μια κυκλική ανάκαμψη από μόνη της δεν επιλύει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης» επισήμανε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σημαντικά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Τέλος, ο Ντράγκι ανέφερε πως τα βραχυπρόθεσμα κόστη και οφέλη των μεταρρυθμίσεων εξαρτώνται καθοριστικά από τον τρόπο εφαρμογής τους. Εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αξιόπιστες, τα θετικά αποτελέσματά τους μπορούν να γίνουν αισθητά γρήγορα ακόμη και σε ένα περιβάλλον αδύναμης ζήτησης. Το ίδιο ισχύει και αν επιλεγεί προσεκτικά το είδος των μεταρρυθμίσεων.