Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δέχτηκε πλήγμα τον Μάιο, κυρίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Markit Economics, ο δείκτης υπηρεσιών και βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη μειώθηκε στις 53,4 μονάδες από 53,9 μονάδες τον Απρίλιο.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 0,4% και η Markit εκτιμά ότι ανάλογη αναμένεται να είναι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και για το δεύτερο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, μια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης θεωρείται ότι δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη, παρά το γεγονός ότι η οικονομία ωφελείται από την ποσοτική χαλάρωση χωρίς προηγούμενο στην οποία προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από την εξασθένηση του ευρώ.

Η Markit εκτιμά ότι τον Ιούνιο μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Το ευρώ παρουσίασε χθες μικρή άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος και διαμορφώθηκε στα 1,1155 δολάρια. Την ίδια στιγμή σημαντικές προκλήσεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η οικονομία της Κίνας. Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυτή παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

© Bloomberg News