Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε στο Reuters ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους σε μερικές ημέρες δεν δικαιολογείται από τις διαπραγματεύσεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση ελπίζουν σε μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ σύντομα, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει την Δευτέρα ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε μια εβδομάδα.

Αλλά ο Σόιμπλε τους έκοψε τον αέρα, λέγοντας ότι οι αναφορές από τους θεσμούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα δείχνουν ότι οι συζητήσεις προχωρούν «πολύ διστακτικά».

«Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Αθήνας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία ουσία στην απλή ανακοίνωση ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία. Παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη χρεοκοπία, ο Σόιμπλε είπε ότι η κατάσταση είναι στα χέρια της Αθήνας: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα πάντως».

Ο Σόιμπλε είπε: «Μπορώ να καταλάβω τα σενάρια που διατυπώνονται δημοσίως περί πολιτικών λύσεων. Αλλά δεν δικαιολογείται από πουθενά η ουσία τους».

Ανήγγειλε επίσης ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην συνάντηση των χωρών της G7, στη Δρέσδη, την ερχόμενη εβδομάδα.