Ανοδικά κινείται η συνολική εγχώρια παραγωγή τυποποιημένων νωπών οπωροκηπευτικών, με τις συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,9% το 2013.

Με εξαίρεση το 2012 η συγκεκριμένη αγορά καταγράφει θετικά πρόσημα, με τα φρούτα να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής, το μεγαλύτερο επίσης μέρος των οποίων εξάγεται.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία κλαδική μελέτη της ICAP Group σύμφωνα με την οποία στο διάστημα 2005-2013 η εγχώρια παραγωγή τυποποιημένων νωπών οπωροκηπευτικών παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5%. Τα φρούτα κάλυψαν, κατά μέσο όρο, το 60% της συνολικής παραγωγής και τα λαχανικά το υπόλοιπο 40%.

Οπως σημειώνει η διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών της ICAP Group Σταματίνα Παντελαίου, σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 20%-22% της συνολικής ζήτησης ενώ οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών απέσπασαν μερίδιο 37%-47% της παραγωγής, παρουσιάζοντας ανοδική τάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2015 η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένων νωπών οπωροκηπευτικών (σε ποσότητα) προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 3%-5%. Αναφορικά με τη διακίνηση, οι κεντρικές αγορές διακινούν το 15%-20% του συνόλου των προϊόντων, οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εκτός κεντρικών αγορών έχουν μερίδιο 35%-40% και ακολουθούν τα σουπερμάρκετ με μερίδιο 25%-30% και οι λαϊκές αγορές με μερίδιο 15%-20% επί των διακινούμενων τυποποιημένων προϊόντων (με πολύ χαμηλό βαθμό τυποποίησης επί της συνολικής ποσότητας που διακινούν).