Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει θέσει ως πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών, αναλαμβάνοντας σειρά διοικητικών δράσεων, τόσο σε επιτελικό επίπεδο όσο και κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τους επικεφαλής των υπηρεσιακών μονάδων.

Εχουν δοθεί οδηγίες και έχουν γίνει αυστηρές συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ως προς τα ακόλουθα σημεία:

n Χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με βάση τον Ν. 3996/2011, εφόσον δεν συντρέχει μία από τις αρνητικές προϋποθέσεις που στερούν το δικαίωμα αυτό από τον ασφαλισμένο και εφόσον δεν υπάρχει δήλωση του ασφαλισμένου ότι δεν επιθυμεί να λάβει προσωρινή σύνταξη. Η υπηρεσία πρέπει να αρκείται στην υπεύθυνη δήλωση της αίτησης συνταξιοδότησης, στην οποία ο ασφαλισμένος δηλώνει τους χρόνους ασφάλισής του στον πίνακα ασφαλιστικής κατάστασης, καθώς και στα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν κατατεθεί, ώστε να είναι πλήρης ο συνταξιοδοτικός φάκελος.

n Εξέταση κατά προτεραιότητα των περιπτώσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης με βάση τον Ν. 3846/2010 και έκδοση εντός των προθεσμιών που καθορίζονται με το άρθρο 38 του Ν. 3996/2011.