Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική χρεοκοπία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Wall Street Journal και Les Echos, όταν ο δημοσιογράφος του ζητά να επαναλάβει τη διαβεβαίωση που έδωσε στα τέλη του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Σόιμπλε απαντά: «θα πρέπει να σκεφτώ πάρα πολύ προτού επαναλάβω αυτή τη δήλωση στην τρέχουσα συγκυρία».

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας έχει αφήσει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», είπε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, οι οποίες ανέδειξαν μια κυβέρνηση που, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιστρέψει πέντε χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε καμία προθυμία για συμβιβασμό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ώστε να ξεκλειδώσει η τελική δόση προς την Ελλάδα.

Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα με μοναδική επιλογή τη χρεοκοπία, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς είναι πάντοτε σκληρές, αλλά έχουν στεφθεί όλες τις φορές με επιτυχία. Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω σε αυτή την διαδικασία» τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να «τεμαχιστεί» η τελευταία δόση προς την Αθήνα.