Οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 5,7 δισ. δολαρίων σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι JPMorgan Chase & Co και Citigroup Inc, και τέσσερις εξ αυτών συμφώνησαν να παραδεχθούν την ενοχή τους για τις ποινικές κατηγορίες ότι χειραγώγησαν τις ισοτιμίες του ξένου συναλλάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πέμπτη τράπεζα, η UBS AG, θα παραδεχθεί την ενοχή της για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase και Citigroup θα καταβάλουν 550 εκατ. δολάρια και 925 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα αντιστοίχως.

Η βρετανική τράπεζα Barclays θα πληρώσει 650 εκατ. δολάρια και η Royal Bank of Scotland 395 εκατ. δολάρια. Καθεμιά τους θα παραδεχθεί την ενοχή της σε μία κατηγορία για συνωμοσία για τον καθορισμό τιμών και χειραγώγηση των ισοτιμιών του δολαρίου και του ευρώ.

Στα 5,7 δισ. δολάρια περιλαμβάνεται και το 1,6 δισεκ. σε πρόστιμα που επιβλήθηκε χωριστά από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στις πέντε τράπεζες.

Η Barclays θα πληρώσει ένα επιπλέον πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την αμερικανική τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η Barclays θα απολύσει οκτώ εργαζομένους της που είχαν εμπλακεί στη χειραγώγηση των ισοτιμιών.