Ανοιχτό άφησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης το ενδεχόμενο η καταβολή της 13ης σύνταξης, η οποία είχε προαναγγελθεί ότι θα δοθεί φέτος, να μετατοπιστεί χρονικά για το 2016.

Ο κ. Κορωνάκης, μιλώντας στο Mega, ήρθε σε αντιπαράθεση για την διαπραγμάτευση με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κοροϊδεύει τον κόσμο σχετικά με την 13η σύνταξη.

«Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Είπατε 13η σύνταξη. Περιμένουν όλοι οι συνταξιούχοι τη 13η σύνταξη. Η 13η σύνταξη έχει πάει ταξίδι» είπε ο κ. Παπαμιμίκος με τον κ. Κορωνάκη να απαντά: «Tο 2016 έχει πάει».

Ερωτηθείς στη συνέχεια αν έχει τελειώσει για το 2015 το θέμα της 13ης σύνταξης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν έχει τελειώσει» και πρόσθεσε: «Η κουβέντα περιλαμβάνει μέσα και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και τρώει χρόνο, αυτό αφαιρεί δυνατότητες από την χώρα».

Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια: «Aν καταφέρουμε να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, έχουμε στόχο να υπερβούμε το όριο του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό θα μπορέσει να δώσει χρήματα και για τη 13η σύνταξη και για την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ… Υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να δούμε πού θα κλείσει αυτό για να μιλήσουμε μετά για τον ΕΝΦΙΑ και τη 13η σύνταξη».

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και θα έρθει στη Βουλή πολύ σύντομα ο σχετικός νόμος, ο οποίος είναι σε διαβούλευση.

Ο κ. Κορωνάκης υποστήριξε επίσης ότι συντάξεις και μισθοί είναι εξασφαλισμένοι, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση, σημειώνοντας πως «στόχος είναι από την αλλαγή να μην επιβαρυνθούν παραπάνω τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».