Για τελεσιγραφική τακτική που ενδέχεται να ακολουθηθεί έναντι της Ελλάδας από τους εταίρους της ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου το Μάρτιο του 2013 κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times και του Πίτερ Σπίγκελ.

Το άρθρο αναφέρεται σε επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στην οποία την ενημερώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ εάν δεν υπάρξει αύξηση από την ΕΚΤ στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Financial Times τονίζουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν πλήρως υποστηρικτική στον Πολ Τόμσεν λέγοντας στο προσωπικό ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια «γρήγορη και θολή» διαδικασία έγκρισης.

Δυο αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών επισήμαναν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ ζήτησε να παρουσιαστεί μια τελεσιγραφική πρόταση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το προσωπικό του Ταμείου απάντησε ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές ώστε να προωθήσουν ένα τέτοιο πλάνο.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, κάτι τέτοιο είχε επιλεγεί για την Κύπρο το 2013 και προσθέτει ότι η ιδέα μιας παρουσίασης σε στυλ – Κύπρου στις ελληνικές αρχές έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ κάποιων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη στήριξη του Β. Σόιμπλε στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο κ. Τσίπρας -λέει το άρθρο- θα μετέφερε το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του σε εθνική ψήφοφορία για έγκριση.

Καταλήγει το άρθρο σημειώνοντας ότι άλλος ωστόσο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αυτή η τελεσιγραφική λογική ήταν μια από τις πολλές ιδέες που ανεπισήμως συζητήθηκαν σαν τρόποι για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.