«Ενα δημοψήφισμα μπορεί να είναι το σωστό μέτρο για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα, τότε ας το κάνει», πρόσθεσε.

Αυτό θα μπορούσε, συνέχισε, να είναι ένα «χρήσιμο μέτρο για τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να αποφασίσει κατά πόσον είναι έτοιμος να αποδεχθεί ό,τι είναι απαραίτητο, ή αν θέλει κάτι διαφορετικό».

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί «μικρή ή καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εκτός του ότι ο καιρός έχει βελτιωθεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπήρξαν παρεξηγήσεις για το τι σήμαινε η Συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. «Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος πρέπει αυτή να εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς» τόνισε.

«Οι προσπάθειες κάποιων να αποδώσουν στο ΔΝΤ έναν ιδιαίτερο ρόλο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ξεκαθάρισε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε ότι μεταξύ των τριών θεσμών – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – υπάρχει κοινή θέση, σημειώνοντας πως η ιδέα ότι οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είναι μη ρεαλιστική.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, ωστόσο πρέπει να εφαρμοστεί με κάποιον τρόπο.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα», κατέληξε, «αλλά και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο».

Μοσκοβισί: «Υπάρχει βούληση για συμφωνία»

Τη «σαφή πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο γάλλος επίτροπος τόνισε ότι μετά το τελευταίο Eurogroup της Ρίγας, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την επίτευξη προόδου και στην ουσία των διαβουλεύσεων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε ορισμένους σημαντικούς τομείς οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν.

Ο Π. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως είπε, θα γίνει αποτίμηση της προόδου, ενώ παράλληλα αναμένεται από την ελληνική πλευρά να επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Π. Μοσκοβισί, τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να βρεθεί συμφωνία.

Ο γάλλος επίτροπος, τέλος, είπε ότι η συνεδρίαση θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό σήμα. Όπως ανέφερε, έχει γίνει αρκετή δουλειά, η οποία «ανοίγει τον δρόμο που απομένει να διανύσουμε». «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», προσέθεσε ο Π. Μοσκοβισί.

«Αυτό είναι κάτι που θα πουν σήμερα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στον κ. Βαρουφάκη, αν και ο κ. Βαρουφάκης το γνωρίζει », κατέληξε ο γάλλος επίτροπος.

Σέλινγκ: «Υπάρχει πρόοδος»

«Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έχει μια καινούργια συνεργασία με τους θεσμούς που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γέργκ Σέλινγκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup είναι το ίδιο πρόσωπο που ξεκίνησε τις διαδικασίες και όλες αυτές τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε πως όταν αλλάζει η διαπραγματευτική ομάδα δυσκολεύει η διαδικασία γιατί είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Ντομπρόβσκις: «Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να βιαστούμε»

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να βιαστούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας της Ελλάδας και των θεσμών.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι από το άτυπο Eurogroup της Ρίγας και μετά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών έχουν βελτιωθεί, τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και από άποψη δέσμευσης των ελληνικών αρχών στην εξεύρεση λύσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να καλυφθούν, έως ότου συμφωνηθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει παραταθεί ως το τέλος του Ιουνίου και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.