Η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Βέμπερ επισήμανε στη συνέντευξή του ότι περιμένει τις επόμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το ελληνικό κοινοβούλιο ότι η πλειοψηφία του υποστηρίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημειώνει ότι από τη στιγμή που ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και έχει τερματίσει τις εσωκομματικές διαφορές, αλλά και μετά την αλλαγή της ομάδας διαπραγμάτευσης, οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι πιο εποικοδομητικές.

Παρόλα αυτά ο Βέμπερ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της θα εφαρμοστούν. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να συσπειρώσει το κόμμα του και ότι διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο ίδιος.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν αν στην έσχατη περίπτωση επιθυμούν πραγματικά να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη ή αν επιθυμούν να εφαρμόσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις, εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ υπογράμμισε ότι κατ’ αρχάς η χώρα θα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Στη συνέχεια η Αθήνα θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, ενώ διευκρίνισε ότι το μέγεθος τυχόν νέων προγραμμάτων βοήθειας θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς.

Ο Βέμπερ κατάληξε σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι αν η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με χρεοκοπία και στην περίπτωση που αυτό συμβεί αν θα υπάρξει έξοδος της από την ευρωζώνη ή όχι.