Ομαλά αναμένεται θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη η καταβολή δόσης ύψους 200 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή της δόσης που σχετίζεται με την αποπληρωμή τόκων.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επιβεβαίωσε πως η δόση των 200 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά.

Αν και τα πράγματα δυσχεραίνουν αναφορικά με την αποπληρωμή της επομένης δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, οπότε θα πρέπει να αποπληρωθεί κεφάλαιο ύψους 750 εκατ. ευρώ, το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με τη χρήση καταθέσεων ασφαλιστικών ταμείων που έως σήμερα δεν έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν αποσαφηνίσει πως η Ελλάδα δεν θα υποβαθμισθεί στην κατηγορία «χρεοκοπίας» (default) εάν απολέσει κάποια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο αναμφισβήτητα αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σχέση της με τους επίσημους πιστωτές της να επιδεινωθεί περαιτέρω, όπως και το κύρος της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.