Aύξηση του ορίου της έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2 δισ. ευρώ αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Το νέο ύψος του ορίου φθάνει τα 78,9 δισ. ευρώ, από 76,9 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Για το θέμα του «κουρέματος» των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό, δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται με την άποψη η απόφαση για το επίμαχο θέμα να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση του κουρέματος, εξέλιξη η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα περιορίσει τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από το μηχανισμό.

Τι προηγήθηκε

Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Όπως εξηγούσαν πηγές της ΕΚΤ, παρά τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών στελεχών της κεντρικής ευρωτράπεζας, με επικεφαλής την γερμανική Bundesbank, για «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για αντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ δεν ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας-πιστωτών, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επέτρεπε επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι την χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη με επικεφαλής της Bundesbank θέλουν το «κούρεμα» ή το discount που επιβάλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεώγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο να αυξηθεί μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.