Με τον ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου.

«Με τον ιταλό συνάδελφό μου συζητήσαμε για το πώς το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να γίνει βάση για μια συμφωνία Ελλαδας – ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

«Με τον συνάδελφό μου είχαμε μια περιεκτική συζήτηση. Μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε τον ίδιο σκοπό. Η γλώσσα είναι η γλώσσα του ορθολογισμού, που είναι το μόνο όπλο που έχουμε εναντίον αυτής της κρίσης και με το οποίο μπορούμε να βρούμε πολύ γρήγορα μια λύση και κοινός σκοπός δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μια συμφωνία που όχι μόνο να αποτελεί την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας και μια έξοδο από τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά το πιο βασικό απ’ όλα – αυτός είναι ο λόγος που εκλεγήκαμε κιόλας – είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το πέρασμα σε μία εποχή μεταμνημονιακή μετά τον Ιούνιο ανάκαμψης και ουσιαστικής ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνική οικονομία» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αργότερα ο κ. Βαρουφάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O υπουργός Πάντοαν και εγώ είχαμε μια ιδιαίτερα καρποφόρα και εντατική συνομιλία, με στόχο να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την καλύτερη οδό μέσω της οποίας το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 11 του μήνα μπορεί να μετατραπεί σε μια πλατφόρμα για να οικοδομηθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους μας, όχι μόνον για να βρουν λύση οι εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις, αλλά για να οδηγηθούμε και στη μετά τον Ιούνιο περίοδο, που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να πετύχει ανάκαμψη και εκ νέου ανάπτυξη. Ο κύριος Πάντοαν και εγώ είχαμε πολλά να πούμε ο ένας στον άλλον, συμβάλλοντας στο να κατανοήσουμε από κοινού πού βρισκόμαστε και το προς τα πού οδεύουμε.

» Σας διαβεβαιώνω ότι χρησιμοποιούμε κοινή γλώσσα, με κοινή επιδίωξη, και εργαζόμαστε και οι δυο για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία είναι βασικής σημασίας όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για την σταθερότητα της ευρωζώνης. Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, ένα είδος συνάντησης που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη, μπορεί να βρει διέξοδο στα προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν ξεπερασθεί εδώ και πολύ καιρό».

Στο επίκεντρο της μεσημεριανής συνάντησης βρέθηκε η πρόοδος στο Brussels Group, αλλά και τα ελληνικά σχέδια για την επόμενη ημέρα του προγράμματος στήριξης.

Ο κ. Βαρουφάκης μέσω των επιλεκτικών συναντήσεων με ομολόγους του επιδιώκει να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαΐου να υπάρξει δήλωση διαπίστωσης προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Σημειώνεται πως ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί την Παρασκευή στη Μαδρίτη, όπου θα συναντήσει τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και με τον υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τελευταίο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συζήτηση με τον κ. Μακρόν «ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά εποικοδομητική, στο πλαίσιο των τεχνικών λύσεων που ψάχνουμε από κοινού να βρούμε».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».