Και εγένετο «εθνικός πρωταθλητής» στον κλάδο των σουπερμάρκετ! Υστερα από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε χθες η συμφωνία μεταξύ των ομίλων σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη και Βερόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο όμιλος Σκλαβενίτη προχωρά στην απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων του Βερόπουλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των δύο ομίλων, η εξαγορά αυτή θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου Βερόπουλου και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή ήδη έχει ξεκινήσει εντατικά και επιδιώκεται, με τη βοήθεια του ομίλου Σκλαβενίτη, η ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης Βερόπουλου στην Ελλάδα.

Στόχος των διοικήσεων των δύο ομίλων είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεών της να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Πρώτο βήμα στη συμφωνία των δύο μερών θεωρείται η απόκτηση που έγινε στα μέσα του 2014 του μεριδίου που κατείχε ο Βερόπουλος στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης. Ο Σκλαβενίτης εξαγόρασε τη συμμετοχή του Βερόπουλου (60%) στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Χαλκιαδάκης έναντι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ. Με αυτή την κίνηση ο Σκλαβενίτης πραγματοποίησε τη δυναμική απόβασή του στην αγορά της Κρήτης, αποκτώντας 38 σημεία πώλησης. Παράλληλα, με την κίνηση αυτή ο Σκλαβενίτης προχώρησε πριν από μερικούς μήνες και στην απόκτηση αλυσίδας στο κανάλι της χονδρικής πώλησης, εξαγοράζοντας τη Makro Cash & Carry Hellas έναντι 65 εκατ. ευρώ και αποκτώντας 12 καταστήματα, εκ των οποίων τα 7 εκτός Αττικής.

Ο κύκλος των εξαγορών ωστόσο για τον Σκλαβενίτη είχε ξεκινήσει από το 2007 με την εξαγορά 18 καταστημάτων της αλυσίδας Παπαγεωργίου, ενώ ακολούθησε την περίοδο 2010-2011 η απόκτηση 9 καταστημάτων της αλυσίδας Ατλάντικ.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες με τον Βερόπουλο αφορά τα 185 σημεία πώλησης εντός ελληνικής επικράτειας της αλυσίδας, εκ των οποίων τα 94 βρίσκονται εντός Αττικής και τα 91 σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα. Ο όμιλος Βερόπουλος το 2013, με βάση τον ενοποιημένο ισολογισμό του, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 803 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί 158 σημεία πώλησης και ο τζίρος του, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό που αφορά το 2013, ανερχόταν σε 1,19 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις διοικήσεις των δυο ομίλων Σκλαβενίτη και Βερόπουλου, τα δυο εμπορικά σήματα των αλυσίδων θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα. Η συμφωνία των δύο μέρων εμπίπτει στις διατάξεις περί εγκρίσεώς της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και εντός δε των επόμενων ημερών θα υποβληθεί η προβλεπόμενη γνωστοποίηση.

Η επιχειρηματική αυτή κίνηση δείχνει ότι η διαδικασία της συγκέντρωσης στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, που όλοι προέβλεπαν στην έναρξη της κρίσης, βρίσκεται πια σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις στον κλάδο.