Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί όλο τον κόσμο να αναλάβει δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πολλοί συντηρητικοί στις ΗΠΑ αντιδρούν. Ο Πάπας θα πρέπει να ασχολείται με θέματα ηθικής, λένε, και όχι με την επιστήμη. Καθώς όμως φέτος οι συζητήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αυξάνονται, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας θεωρεί ότι το μήνυμα του Πάπα είναι σημαντικό: για να μειωθεί ο κίνδυνος για τον πλανήτη είναι απαραίτητες και η επιστήμη και η ηθική.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί με την έκκληση του Πάπα να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς οι απόψεις αυτές δεν εκπροσωπούνται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που προστατεύει περισσότερο τις εταιρείες παρά τον αμερικανικό λαό. Ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων δαπανά μεγάλα ποσά σε λομπίστες που υποστηρίζουν τις εταιρείες αυτές.

Ποια είναι όμως η μειοψηφία των Αμερικανών που αντιτίθεται στις προσπάθειες κλιματικής αλλαγής; Η πρώτη κατηγορία είναι οι συντηρητικοί των αγορών που φοβούνται τον κρατικό παρεμβατισμό περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η δεύτερη ομάδα είναι οι θρήσκοι φονταμενταλιστές. Αυτοί αρνούνται την κλιματική αλλαγή επειδή απορρίπτουν συνολικά την επιστήμη. Η τρίτη ομάδα είναι η πιο ισχυρή. Είναι όσοι έχουν συμφέροντα στους κλάδους των ορυκτών καυσίμων.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες όλων των μεγάλων θρησκειών του κόσμου μάς ζητούν, όπως και ο Πάπας Φραγκίσκος, να χρησιμοποιήσουμε τη σοφία μας ώστε να εκπληρώσουμε την ηθική ευθύνη που έχουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και για ένα καλύτερο μέλλον της Γης. Θα πρέπει να τους ακούσουμε όλοι.

Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής Διατηρήσιμης Ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών Υγείας και Διοίκησης και διευθυντής του Earth Institute στο Columbia University. Είναι επίσης ειδικός σύμβουλος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα ανάπτυξης. Εχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία «The End of Poverty» και «Common Wealth».