Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, το βράδυ της Τρίτης στη Φρανκφούρτη.

Στη συνάντηση μετείχε και ο συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε την άποψη προς τον κ. Ντράγκι ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες».

Την Τετάρτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μείωση της αξίας των εγγυήσεων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες για να παράσχει ρευστότητα.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει αιτηθεί και την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του κράτους.

Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Το ραντεβού έγινε στη Φρανκφούρτη μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των Δραγασάκη και Τσακαλώτου ήταν διπλός:

Αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), ήτοι ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό απομείωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.

Αφετέρου να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Αυτό θα επιδιωχθεί με τη διατράνωση της βούλησης της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία με την ευρωζώνη.