«Η κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει αυτή τη στιγμή «μάχη» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυτή η προσπάθεια, θα επιδράσει θετικά στις αμοιβές και στους όρους εργασίας των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με πρόσφατη απόφαση Διαιτησίας του ΟΜΕΔ και την εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός Εργασίας δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ, δεν εγκρίνει, δεν υπογράφει, δεν επικυρώνει αυτές τις αποφάσεις».

«Η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Πενταμελών Επιτροπών Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, στις οποίες συμμετέχουν δικαστές και νομικοί σύμβουλοι του κράτους, θεωρώντας ότι δεν συνάδει με το ρόλο τους να διαμορφώνουν αμοιβές και όρους εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ύπαρξη του ΟΜΕΔ εξασφαλίζει τη ρύθμιση των όρων εργασίας και αμοιβής. Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν μπορεί να υπαγορέψει τις αποφάσεις της Διαιτησίας. Αν το έπρατταν, αυτό θα συνιστούσε πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποκαθιστούν το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ και ορίζουν νέες διαδικασίες για δικαιότερες αποφάσεις, σε πιο σύντομο χρόνο».