Η Σουηδία εξετάζει να επιβάλει νέο φόρο στις τράπεζες της χώρας, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 500 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Το Bloomberg αναφέρει πως σύμφωνα με σχέδιο που παρουσιάστηκε από την υπουργό Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον, σχεδιάζεται να φορολογηθεί η «χρηματοπιστωτική δραστηριότητα».

Ο νέος αυτός τραπεζικός φόρος που βρίσκεται στα σκαριά αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών για την εξεύρεση επιπλέον πόρων που θα διοχετευθούν σε κοινωνικά προγράμματα.

Οι συζητήσεις για την ακριβή μορφή που θα έχει η φορολογία αυτή ξεκινά άμεσα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θα συζητηθεί εάν αυξηθεί η απευθείας φορολόγηση στα έσοδα των τραπεζών ή εάν θα αυξηθεί η φορολογία στα υψηλά εισοδήματα των στελεχών των τραπεζών.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας – η Nordea Bank AB, η SEB AB, η Svenska Handelsbanken AB και η Swedbank AB – βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με υψηλότερη φορολογία καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση τόσο του κοινωνικού κράτους όσο και των επενδύσεων θα διανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται.

Τα δημόσια οικονομικά της Σουηδίας δεν βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και η οικονομία αναμένεται να παρουσιάζει ελλείμματα κάθε χρόνο μέχρι το 2017.