Αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ φέρεται να προειδοποίησε την ευρωζώνη πως η εκτροπή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Ταμείου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της.

«Δεν έχω να προσφέρω κάτι επί τούτου», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Ταμείου στο in.gr όταν ρωτήθηκε για το πως σχολιάζει το δημοσίευμα των FT.

Πάντως, πηγές από την Ουάσιγκτον δεν συμφωνούσαν με το πνεύμα του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έστειλε «τελεσίγραφο» στο Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως αντάλλαγμα της εκταμίευσης της στήριξης του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν «δεν θα πρέπει να συνδέεται η αναδιάρθρωση χρέους με την επομένη δόση», ενώ ξεκαθάριζαν πως εάν το Ταμείο ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «δεν μπορεί να μη δώσει χρήματα». Όπως εξηγούσαν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει πως όλα τα συστατικά για επιτυχημένη συνέχιση του προγράμματος είναι επάνω στο τραπέζι.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους υπογράμμιζαν με έμφαση ότι ακόμη και όλο το ελληνικό χρέος που διακρατούν τα κράτη της ζώνης του ευρώ (από το πρώτο δάνειο στήριξης) να αναδιαρθρωνόταν πάλι η Ελλάδα θα έπρεπε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να βρει χρήματα για να αποπληρώσει τα 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ.

Κατά τις ίδιες πηγές, πλέον βρίσκεται επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα της λήψης ενός τρίτου δανείου στήριξης το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αφενός για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αφετέρου – και στο βαθμό που επιτραπεί – για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, π.χ. μέσω swap που θα μεταθέσουν μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις στο μέλλον.