«Η κυβέρνηση έχει στόχο να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους ως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο, που θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τα επίδικα ζητήματα». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην πρώτη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ένας θεσμός που επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια!

Ανοίγοντας το περίφημο «briefing» – που θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε πρώτη φάση, όπως είπε ο ίδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο Γ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως «θα ήταν άκομψο και αδόκιμο» να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα δώσει το πολιτικό στίγμα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που προκύπτει από την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευσης. Σκοπός τη κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στο Μάη ή μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία» σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίοςεπέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα 5η αξιολόγησης.

«Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για την 5η αξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο καταδίκασαν οι πολτίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά επέμεινε ότι η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές μια και θεωρεί ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ήταν σε λάθος βάση γεγονός που το καταδεικνύουν, όπως είπε, και οι τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

«Η πρόοδος να γίνει διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε σχετικά. Οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν υλοποιούνται, είπε σχετικά. «Ζητάμε να δοθούν αυτά που απορρέουν από μια δανειακή σύμβαση την οποία εμείς εκπληρώνουμε με κόστος» είπε ο Γ. Σακελλαρίδης.

«Έχουμε δώσει 6,5 δισ. σε τόκους και τοκοχρεολύσια και να μην υπάρχει τήρηση συμφωνίας και της άλλης πλευράς…» τόνισε. «Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας» υπογράμμισε.

Ωστόσο ο ίδιος δεν απάντησε για το μέχρι πότε αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει «κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα».

«Υπάρχει προσπάθεια απαξίωσης της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση μέσα από διαρροές» σημείωσε αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα κάνοντας λόγο για απαξιωτικά δημοσιεύματα σε μερίδα του τύπου.

«Θα τα καταφέρουμε» είπε απαντώντας στην αναφορά Λαφαζάνη, που δήλωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να παραδώσει τη σκυτάλη εφόσον δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συμφωνία στη Βουλή που θα μπορεί να υπερψηφιστεί.

Κανένα πρόβλημα με Βαρουφάκη

«Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Βαρoυφάκη. Τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ο υπ. Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο eurogroup».

Ο G. Σακελλαρίδης για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι θα «τεθεί όταν πρέπει να τεθεί. Θα κρίνει η Ελληνική κυβέρνηση το πότε. Δεν το βάζει κάτω από το χαλί».

«Οι εκλογές της 25ης Γενάρη είχαν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Εκεί οι πολίτες απάντησαν. Πήραμε μια εντολή για να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο. Δεν είμαστε δογματικοί. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι σε ζητήματα που αντέχουν στην κοινωνία. Δε φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση» ανέφερε για το θέμα των εκλογών ή του δημοψηφίσματος.