«Πρώτη αχτίδα φωτός», «συγκρατημένη αισιοδοξία», «Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς», είναι κάποιοι από τους τίτλους που εμφανίζονται σε γερμανικές εφημερίδες αναφορικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σημειώθηκαν βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις αλλαγές στον ΦΠΑ και στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Brussels Group και της Αθήνας φάνηκαν χθες Κυριακή να σημειώνονται «περιορισμένες πρόοδοι». Εξάλλου η ίδια πηγή χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ενθαρρυντικές».

Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς κατά τις συζητήσεις της με τους πιστωτές της, επισημαίνει η Handelsblatt.

Όπως μετέδωσε χθες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, «σημειώνονται πρόοδοι, όμως παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι συζητήσεις του Brussels Group και της Αθήνας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και ίσως και τις επόμενες ημέρες.

«Σε κάποια ζητήματα υπάρχει εμφανώς μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό. Όμως δεν μπορεί να πει κανείς πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμη», διευκρινίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Αυξάνονται οι αισιόδοξες φωνές, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Μια μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος».

Και αυτή η εφημερίδα κάνει αναφορά στις προόδους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο γεγονός ότι αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Αναφερόμενη στη συνέχιση και σήμερα των συζητήσεων μια ευρωπαϊκή πηγή σχολιάζει: «Το ότι θα πραγματοποιηθούν είναι ένα καλό σημάδι και επίσης ο τρόπος που θα πραγματοποιηθούν. Όμως πρέπει να γίνουν ακόμη πρόοδοι».

Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει επίσης στο άρθρο της ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν θετικές δηλώσεις σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν από τη Ρώμη είχε δηλώσει: «Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει κοινή θέληση και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρεθεί μια λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι έχουν σημειωθεί προφανή βήματα στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ. Παρόλα αυτά υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία, την οποία έχει επειγόντως ανάγκη η Ελλάδα, είναι ακόμη μακριά.