Από τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς οι συζητήσεις διακόπηκαν, όπως ήταν προγραμματισμένο, την Κυριακή, και γίνεται αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των συνομιλιών.

Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, επόμενο ορόσημο εμφανίζεται τώρα η Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία».

Οι συζητήσεις, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Εντούτοις, επεσήμαναν ότι απομένουν ακόμη πολλά.

«Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Εντούτοις, παρά την αρχική αισιοδοξία, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή, κυρίως των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα θέματα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

Στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, σύγκλισης δηλαδή στα περισσότερα πλην του ασφαλιστικού και των εργασιακών, η οποία θα μπορούσε να δώσει το απαραίτητο «μήνυμα» προς την ΕΚΤ.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα πριν από τις 12 Μαΐου, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει ψηφίσει στη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί.