«Η εντατικοποίηση των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς και η αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας ενισχύουν τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτυπώνεται στην καθοδική αντίδραση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στην αγορά ομολόγων την τρέχουσα εβδομάδα.

«Ο τερματισμός της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα ενδεχόμενα διαπραγματευτικά οφέλη να απωλεσθούν, εξαιτίας της καθίζησης της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας. Επιπροσθέτως, η ευνοϊκή διεθνής οικονομική συγκυρία συνιστά αξιόλογη ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη», αναφέρουν οι αναλυτές.

«Συγκεκριμένα, η εξασθένιση του ευρώ, που διευρύνει τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο των τιμών των καυσίμων που τονώνει την οικονομική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση και επίσης, η υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διαμορφώνουν ένα σχετικά ευνοϊκό σκηνικό. Η αναπτυξιακή δυναμική στην οποία θα οδηγούσε μια άμεση συμφωνία θα ήταν ισχυρή. Και αυτό διότι θα αποκλιμάκωνε την αβεβαιότητα που αποθαρρύνει την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και καθυστερεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», εκτιμούν οι αναλυτές.