Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της έχουν πιθανότητες κατάληξης μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση «πληρώσει το πολιτικό κόστος» και κάνει «πολύ σημαντικές κινήσεις» σε τομείς όπως οι συντάξεις ή τα εργασιακά, δήλωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Παράλληλα, τόνισε ότι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αρχίσον οι συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα.

«Δεν βλέπω πιθανότητα κατάληξης (στις διαπραγματεύσεις) αν οι Ελληνες δεν κάνουν μια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς. Θα μπορούσε να είναι οι συντάξεις, θα μπορούσε να είναι η αγορά εργασίας» είπε ο αξιωματούχος αυτός και πρόσθεσε:

«Αλλά θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος (σ.σ. η κυβέρνηση). Το Eurogroup θέλει να δει ότι το πολιτικό κόστος πληρώνεται».

Σημειώνεται ότι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αποτελούν «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

«Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για λόγους κοινωνικού και οικονομικού εξορθολογισμού», σχολίασε το βράδυ της Τετάρτης πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η Ελλάδα έχει μόνο λίγες ημέρες στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που θα τη σώσει από τη χρεοκοπία μετά από το τρέχον πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνιο», ανέφερε ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα και χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν τώρα να συζητούν για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Μόνο από την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε αν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο (σ.σ. στο Brussels Group της Πέμπτης), όπου θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.