Σε μια ασυνήθιστη δήλωση προέβη το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Η Ελλάδα έπαιξε κι έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες» είπε μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws.

«H ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε ότι αν διαπραγματευόταν μαζί μας, η ΕΚΤ θα άνοιγε το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλάρωνε τους κανόνες της» είπε συγκεκριμένα ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Ωστόσο δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο Ντεϊσελμπλούμ αναφερόταν στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων για το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, είχε αφήσει αιχμές κατά της ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Για το δημοψήφισμα

Σχολιάζοντας την ανασύνθεση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης (με την είσοδο Τσακαλώτου στο σχήμα), ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Πρόσθεσε, όμως, ότι ίσως βοηθήσει το ότι η κυβέρνηση ανέθεσε σε ένα μόνο άτομο την διαπραγμάτευση, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προφανώς να μπαίνει στο περιθώριο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ίσως να ζητήσει την έγκριση του ελληνικού λαού, σε περίπτωση που οι όροι της συμφωνίας ξεπερνούν την λαϊκή εντολή που έχει λάβει.

«Θα κοστίσει σε χρήμα, θα δημιουργήσει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε τον χρόνο. Και δε νομίζω ότι οι Έλληνες θα έχουν χρόνο για αυτό» είπε.