Πριν από εμάς, για εμάς η Εφορία γνωρίζει κάθε ευρώ που καταβλήθηκε στις τράπεζες για την εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να μας δείξει τις «γνώσεις» της προσυμπληρώνοντας τους σχετικούς κωδικούς στις φορολογικές δηλώσεις.

Πέρυσι για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι οι δηλώσεις τους ήταν προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία αποδοχών και συντάξεων, ενώ κατά τη συμπλήρωση των κωδικών για τους τόκους καταθέσεων το ποσό εμφανιζόταν σε ειδικό «παράθυρο» στο Τaxisnet πριν συμπληρωθεί από τον φορολογούμενο. Φέτος, κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται και για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που κατεβλήθησαν στη διάρκεια του 2014 από τους φορολογουμένους.

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ. Οι σχετικοί κωδικοί 727-728 «για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής» στον πίνακα 5, αν προλάβουν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα είναι προσυμπληρωμένοι. Ο χρόνος πιέζει για να ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (από εβδομάδα και βλέπουμε, αναφέρουν αρμόδιες πηγές) και είναι αυτή η μοναδική παράμετρος η οποία ενδέχεται να αναστείλει την προσυμπλήρωση (υπό μορφή παραθύρου που θα ανοίγει «πατώντας» στους συγκεκριμένους κωδικούς) με τα ποσά που καταβλήθηκαν για δάνεια. Για πρώτη χρονιά φέτος ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης θα γίνει στη βάση δύο παραμέτρων. Αφενός από τα κλασικά τεκμήρια (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες για οικιακές βοηθούς) και αφετέρου από τις πραγματικές δαπάνες οι οποίες κατεβλήθησαν στη διάρκεια του περασμένου έτους για την απόκτηση μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων. Οι σχετικές αλλαγές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εφαρμόζονται με το νέο Ε1 για πρώτη φορά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν κάθε δαπάνη που κατέβαλαν για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων, σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών, για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, ακινήτων, για την ανέγερση οικοδομών ή την κατασκευή πισίνας, για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ και βέβαια για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων οποιασδήποτε μορφής. Εν τω μεταξύ, με χθεσινή απόφαση της ΓΓΔΕ, δόθηκε παράταση της προθεσμίας αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 10 Μαΐου.