Στην εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων μέσα σε μόλις τρία χρόνια θα οδηγούσε η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας. Παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις των δανειστών για τη διατήρηση της ρήτρας, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην κατάργησή της, αφού οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη κατατεθεί υπό μορφή τροπολογίας στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και εντός του Μαΐου αναμένεται να έλθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρά τις πληροφορίες που θέλουν η κυβέρνηση να συζητά το ενδεχόμενο μείωσης κάποιων, ιδιαίτερα υψηλών επικουρικών συντάξεων, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για νέες μειώσεις συντάξεων, είτε κύριων είτε επικουρικών. Η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα φέρει αναστολή των μειώσεων έως 15% στις επικουρικές συντάξεις και έως 40% στα εφάπαξ, επιβαρύνοντας τουλάχιστονκατά 400 εκατ. ευρώ περίπου τον φετινό κοινωνικό προϋπολογισμό (ή κατά 1% περίπου).

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ. Το μέτρο αυτό αφορά τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και 28.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που αιτήθηκαν εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και έπειτα. Σημειωνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», 343 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 501 έως 1.000 ευρώ. Στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο Επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι. Στον αντίποδα, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων που καλύπτεται από το ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό του ΙΚΑ) παίρνει κατά μέσο όρο 164 ευρώ επικουρική.

Τονίζεται ότι με την τροπολογία αναστέλλεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί από 1/1/15 και μετά, οι συντάξεις που θα χορηγεί το ΕΤΕΑ (το επικουρικό ταμείο – γίγας των μισθωτών) θα καθορίζονται με βάση τις συσσωρευμένες εισφορές, τα δημογραφικά δεδομένα και την ηλικία του συνταξιούχου, την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη και έναν συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο το ύψος των συντάξεων για να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο.

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ. Ταυτόχρονα, αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, καταργείται και η διάταξη που έθετε σε εφαρμογή τον συγκεκριμένο συντελεστή βιωσιμότητας από την 1/7/2014 και μετά, η οποία ήδη προκάλεσε οριζόντια μείωση 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις το περασμένο καλοκαίρι.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας χθες στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο, διευκρίνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος τους ήταν 271 ευρώ το 2010, ενώ σήμερα είναι 194,72 ευρώ.