Συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών η «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς.

Στο επίκεντρο βρέθηκε πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις που έχει προτείνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα από την περίφημη «λίστα Βαρουφάκη», η νομοθέτηση των οποίων εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την επιτάχυνση των συζητήσεων με το ΔΝΤ της ΕΕ και την ΕΚΤ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (υπεύθυνος για την ομάδα), ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής), ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.

«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, EuroWorking Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Ως παράδειγμα είπε ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης στο Brussels Group καλείται να αντιμετωπίσει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει την πολιτική εντολή για να διαπραγματευτεί απευθείας, θα πρέπει να απευθύνεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό της«ομάδας διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν τα στελέχη που απαρτίζουν το Brussels Group να επισκεφθούν την Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καμία δυσκολία σε αυτό».

Το πολυνομοσχέδιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.λπ.

Η συγκρότηση της συγκεκριμένης ομάδας αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέλιξη που πολλοί συσχετίζουν με το αρνητικό κλίμα που έχει επικρατήσει στις σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, όπως αυτό καταγράφηκε και στο τελευταίο Eurogroup, τη στιγμή που η Αθήνα αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συμφωνία.

Την ευθύνη της ομάδας θα έχει ο κ. Βαρουφάκης και τον συντονισμό της ο κ. Τσακαλώτος, ενώ υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά θα συνεδριάζει η ειδική «ομάδα συντονισμού» για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Το παρασκήνιο

Παρά το ότι η κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει ότι στηρίζει απολύτως τον Γ. Βαρουφάκη και ότι η απόφαση για συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης σχετίζεται με την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συνομιλιών με τους εταίρους, προκειμένου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου να υπάρξει «έντιμη» συμφωνία, οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να θεωρούν επιβεβλημένο τον μίνι ανασχηματισμό στη διαπραγματευτική ομάδα μετά το χάσμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη και των ομολόγων του στην ευρωζώνη στη Ρίγα.

Ενδεικτικό για τους υποστηρικτές της άποψης ότι άρχισε η αποδυνάμωση του Γ. Βαρουφάκη και η προετοιμασία του εδάφους για απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, είναι και η απομάκρυνση από την ομάδα που συμμετέχει στο Brussels Group του Ν. Θεοχαράκη, στενού συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη.

Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, αναλαμβάνει πλέον τη συγκρότηση σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

«Πιο συμπαθής στους δανειστές» ο Τσακαλώτος

Στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αναβάθμιση του ρόλου που θα παίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται και το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών του τόνων, σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση της ομάδας είναι αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής που δέχθηκε «για την απόδοσή του στη Ρίγα», κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών.

H Αθήνα, τονίζει το πρακτορείο βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία και προσπαθεί να βρει συμφωνία με τους «έξαλλους μαζί της πιστωτές» ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική βοήθεια πριν ξεμείνει από χρήματα ή αθετήσει πληρωμές χρέους τον Μάιο.

Η επιλογή σε ρόλο συντονιστή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, σημαίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, που είναι χαμηλών τόνων και οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας συμπαθούν περισσότερο» θα έχει στο εξής πιο ενεργό ρόλο στις πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ως προσπάθεια της Αθήνας να δείξει την αποφασιστικότητά της να δώσει τους δανειστές πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται, το Reuters, ερμηνεύει και τη σύσταση της νέας ομάδας υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, που θα υποστηρίξει το έργο των τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ για συλλογή πληροφοριών στην ελληνική πρωτεύουσα.