«Είναι ομόθυμοι στο μίσος τους για εμένα, και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους». Με τη φράση αυτή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε το σφυροκόπημα που δέχτηκε από τους ομολόγους του στη Ρίγα της Λετονίας, με αποτέλεσμα μάλιστα να μην συμμετέχει στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε τη φράση αυτή του Ρούσβελτ «κοντά στην καρδιά του (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο Eurogroup «το ματς ήταν 18-1 εναντίον του Γιάννη Βαρουφάκη», ενώ χαρακτήριζαν την απουσία του από το δείπνο ως ενδεικτική της απομόνωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απέδωσαν την απουσία του στο ότι απεχθάνεται τα βαρετά δείπνα και προτίμησε να δειπνήσει με φίλους και συνεργάτες του. Προσέθεταν δε ήταν παρών στο προηγούμενο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup oι υπουργοί Οικονομικών κατηγόρησαν τον έλληνα υπουργό για ανεύθυνους χειρισμούς, χάσιμο χρόνου και ερασιτεχνισμό.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και των άλλων υπουργών έγινε τόσο σοβαρός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ώστε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας πρότεινε εάν οι συνομιλίες δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα η Ευρωζώνη να προετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β».

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, παραδέχτηκε ότι το κλίμα ήταν έντονο, αλλά διέψευσε τα περί φραστικών επιθέσεων εναντίον του.