Σε αναδίπλωση προχώρησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, σχετικά με τις πρωινές του δηλώσεις ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δημοσίου για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες.

Όπως δήλωσε, το μεσημέρι της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star, τα λεφτά υπάρχουν και το οικονομικό επιτελείο τα βρήκε ύστερα από συσκέψεις που έκανε πριν από μιάμιση ώρα.

«Πριν μιάμιση ώρα ήμουν σπίτι μου, τώρα ήρθα στο γραφείο μου. Κάναμε συσκέψεις όλη αυτή τη μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως και θεωρούμε ότι, σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε, θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετική για το που βρέθηκαν τα χρήματα ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι « Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε να ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο».

Επίσης, ο Δημήτρης Μάρδας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με δημόσιες εταιρίες όπως ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα. Όπως είπε:« Δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψω οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει και τον Μάιο».

Ο κ. Μάρδας είχε μιλήσει αρχικά στο Mega, κάνοντας λόγο για άνοιγμα 170 εκατ. ευρώ έως την Παρασκευή και συνολικά 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Μάρδας είπε πως βρισκόμαστε σε «οριακό σημείο» ήδη από τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Megaο κύριος Μάρδας, εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών (στις 24 Απριλίου, δηλαδή μεθαύριο, δίνονται οι εντολές για πληρωμές) και ότι στο τέλος του μήνα το ποσό θα υπερκαλυφθεί, από άλλους πόρους, ακόμα και αν η τοπική αυτοδιοίκηση επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» και δεν συμμορφωθεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

«Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99, 5 ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι «προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα για το Δημόσιο».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.