Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους 5 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σήμερα το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εργαζόμενοι με μορφές ελαστικής εργασίας. Μέχρι το 2012 το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς έως και 751 ευρώ ήταν το 17% του συνόλου των μισθωτών. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μετά το 2012, μέσω των 1.400 επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις μισθών στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις «ενώσεις προσώπων», δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Στο 80% αυτών των συμβάσεων οι μισθοί μειώθηκαν στα 586 ευρώ μεικτά.

Στο μεταξύ στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) θα σταλεί σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιονα ψηφιστεί από τη Βουλή έως τα τέλη Μαΐου. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Ειδικάγια το 2015 το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 11 εκατ. ευρώ, με το ΙΚΑ να αυξάνει τα έσοδά του κατά 13,4 εκατ. ευρώ και τον ΟΑΕΔ να πληρώνει αυξημένα επιδόματα ανεργίας (τα επιδόματα ακολουθούν το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού) κατά 24,4 εκατ. ευρώ. Το 2016 η εικόνα αντιστρέφεται και θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελοςτης τάξης των 12 εκατ. ευρώ, καθώς το ΙΚΑ θα αυξήσει τα έσοδά του κατά 130,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΔ θα πληρώσει επιπλέον 118,5 εκατ. ευρώ.

Οι «ενώσεις προσώπων»

Ανω του 40% ήταν οι μειώσεις των μισθών στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις «ενώσεις προσώπων», δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις