Οι τιμές των κινεζικών μετοχών έχουν κάνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι της ιστορίας τους. Τώρα οι εποπτικές Αρχές χτυπούν το καμπανάκι στους επενδυτές προειδοποιώντας τους ότι οι τοποθετήσεις στην κεφαλαιαγορά των 7,3 τρισ. δολαρίων ενέχουν κινδύνους.

Οι εποπτικές Αρχές της κεφαλαιαγοράς στην Κίνα ταρακούνησαν τους επενδυτές όταν προχώρησαν στην απαγόρευση ορισμένων τρόπων διενέργειας αγορών μετοχών επί πιστώσει (margin).

Αυτό χάλασε εν μέρει την ευφορία που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των επενδυτών μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ρίξει κι άλλη ρευστότητα στην αγορά. Οι επενδυτές θα πρέπει «να αξιολογούν πλήρως τον κίνδυνο όταν κάνουν επενδύσεις στο χρηματιστήριο» ανέφερε ο πρόεδρος της εποπτικής Αρχής (China Securities Regulatory Commission – SCRC) Ξιάο Γκανγκ.

Οι εποπτικές Αρχές θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης μπορεί να είναι ευάλωτο λόγω της συνεχούς ανόδου, καθώς έχει πραγματοποιηθεί ράλι για 455 ημερολογιακές ημέρες χωρίς να έχει σημειωθεί διόρθωση που να ξεπερνά το 10%.

«Οι θεσμικοί επενδυτές και οι Αρχές έχουν αρχίσει να έχουν ορισμένες ανησυχίες για τη σημαντική άνοδο των τιμών και την αύξηση του όγκου των συναλλαγών» ανέφερε ο Μάικλ Κας που είναι διαχειριστής της Baron Capital.

Το ράλι 115% του δείκτη Shanghai Composite από τα χαμηλά επίπεδα της περασμένης χρονιάς αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις κινεζικές Αρχές. Από τη μια θέλουν να έχουν τα οφέλη της ανόδου των τιμών των μετοχών, αλλά από την άλλη προσπαθούν να ζυγίσουν τον κίνδυνο να «καούν» ιδιώτες επενδυτές λόγω της υπερβολικής κερδοσκοπίας.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις για υπερθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς είχαν κάνει οι Αρχές και το διάστημα Απριλίου και Ιουνίου του 2007. Οι τιμές συνέχισαν το ράλι τους μέχρι και τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, μέχρι που κατέρρευσαν. Εως τον Νοέμβριο του 2008 ο δείκτης είχε χάσει το 72% της αξίας του.

Οι παίκτες του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχουν δανειστεί 1,2 τρισ. γουάν (194 δισ. δολάρια) για να αγοράσουν μετοχές με margin. Επίσης σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει από τις αρχές του έτους ο αριθμός των επενδυτών που έχουν ανοίξει νέες μερίδες για να παίξουν στο Χρηματιστήριο.

© Bloomberg News