Η σκληρή στάση της Φινλανδίας σχετικά με τα προγράμματα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης πιθανόν να γίνει ακόμη σκληρότερη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και ενδέχεται να σπρώξει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit: Αυτό σημειώνει στον ιστότοπό του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε μια πρώτη ανάλυση για τον πολιτικοοικονομικό αντίκτυπο της αλλαγής σκηνικού στο Ελσίνκι.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία επικράτησε το Kόμμα του Κέντρου, με επικεφαλής του τον Γιούχα Σιπίλα.Οι Κεντρώοι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν την υποστήριξη του δεύτερου κόμματος, του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο κόμμα τοποθετείται σταθερά εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης και έχει καλέσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να επιβάλουν στην Ελλάδα έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

«Η Φινλανδία βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο των αντιπάλων των προγραμμάτων διάσωσης και πλέον αναμένεται να σταθεί ακόμη πιο σκληρά ενάντια στην Ελλάδα», σημείωσε ο αναλυτής Νίκολας Σπίρο, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο.

Το Κόμμα του Κέντρου έλαβε 49 έδρες από τις 200 του κοινοβουλίου, ενώ το Κόμμα των Φινλανδών 38.

«Με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην φοβούνται πλέον να συζητούν ανοικτά τα επακόλουθα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και την προοπτική συμφωνίας με την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εμφανίζεται όλο και μικρότερη, η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός των επόμενων εβδομάδων αυξάνεται», σημειώνει από την πλευρά του ο οικονομικός αναλυτήςΜάικλ Χιούσον.