Νέο τοπίο στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, το οποίο δίνεται σήμερα για δημόσια διαβούλευση. Με το νομοσχέδιο καταργείται όλο το πλέγμα των νόμων, ρυθμίσεων και αποφάσεων που απορρέουν από τα δύο Μνημόνια.

Το πνεύμα του νομοσχεδίου διαπνέεται από τη διακριτή υπερίσχυση των κλαδικών και την ταυτόχρονη αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας. Βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η δυνατότητα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) των εργαζομένων, ακόμη και χωρίς την προσφυγή των εργοδοτών, διεκδικώντας απόφαση θετική για τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

1. Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις ως βάση διαμόρφωσης των μισθών. Γίνεται δηλαδή επαναφορά της νομικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες σήμερα κάνουν «θραύση» στην αγορά εργασίας.
2. Σε περίπτωση μη συμφωνίας για συλλογική σύμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, η μία πλευρά (και όχι οι δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) θα μπορεί πλέον να προσφύγει στη διαιτησία (ΟΜΕΔ). Η απόφαση του ΟΜΕΔ θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη. Προβλέπεται η ίδρυση σώματος εμπειρογνωμόνων που θα παρέχει στους διαιτητές του ΟΜΕΔ στοιχεία για τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης ή και του κλάδου που εξετάζεται.Για παράδειγμα, με το νέο καθεστώς αν σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχει συμφωνία η εργατική πλευρά θα μπορεί να προσφύγει στον ΟΜΕΔ μονομερώς ζητώντας την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Ο ΟΜΕΔ θα εκδώσει απόφαση δεσμευτική λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή μπορεί να δικαιώνει τους εργαζομένους στο σύνολο ή σε μέρος των αιτημάτων τους αλλά μπορεί και όχι, αν κριθεί ότι δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.
3. Προβλέπεται η επαναφορά του χρόνου της μετενέργειας των συμβάσεωναπό τους τρεις στους έξι μήνες.
4. Ρυθμίζεται το θέμα της «επεκτασιμότητας» των συλλογικών συμβάσεων. Με απόφαση που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ο υπουργός μπορεί να επεκτείνει σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου συλλογική σύμβαση που δεσμεύει ήδη εργοδότες οι οποίοι απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων.

5. Γίνεται επαναφορά του κατώτατου μισθού (στον ιδιωτικό τομέα) ο οποίος θα εξελιχθεί ως εξής:

α)Από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας,ορίζεται στα 650 ευρώ.Το κατώτατο ημερομίσθιο όλων των εργατοτεχνιτών της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 29,05 ευρώ. β)Από την 1η Ιουλίου 2016, ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 751,39 ευρώ. Το κατώτατο για όλους τους εργατοτεχνίτες της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ημερομίσθιο ορίζεται στα 33,57 ευρώ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η σταδιακή επαναφορά του γενικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012, οπότε και καταργήθηκε με νομοθετική παρέμβαση η τότε ισχύουσα ΕΓΣΣΕ με τη μείωση κατά 22% (και 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών)

Μπαίνει τάξη στην άναρχη αγορά εργασίας

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο – αλλά και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την ενίσχυση των ελέγχων – θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί η αναρχία που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικά της εικόνας που επικρατεί σήμερα τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία:

Το 70% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υποχρεώθηκε να συνάψει ατομικές συμβάσεις εργασίας, στις περισσότερες περιπτώσεις με μειώσεις μισθών έως 40%.

Μόνο το 9% των εργαζομένων (140.000 άτομα) αμείβεται σήμερα με τον κατώτατο μισθό.

Περίπου 500.000 εργαζόμενοι, δηλαδή ο ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).

Αφαντοι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ανασφάλιστοι παρέχουν την εργασία τους σε εργοδότες, τροφοδοτώντας τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και στερώντας από τα Ταμεία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σε περισσότερους από 800.000 εκτιμά τους εργαζομένους που είναι αόρατοι για το σύστημα και το κράτος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι συνολικά ο μαύρος τζίρος της αδήλωτης εργασίας, ήτοι οι μισθοί που καταβάλλονται σε έναν χρόνο στους ανασφάλιστους εργαζομένους, ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ.

Περίπου 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδο – αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα κ.λπ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.

Περίπου 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι, ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου, δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι’ αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες.

Υπουργικό δικαίωμα η επέκταση των συμβάσεων

Το άρθρο 11 είναι ένα από τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου που αφορά τη λεγόμενη επεκτασιμότητα των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «με απόφαση που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Ειδικότερα η επέκταση ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης εργασίας δεσμεύει όλους τους εργαζομένους του επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης».

Παράλληλα, προβλέπεται πως «την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτησή της, που υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας. Η επέκταση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του υπουργού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Περίπου 10.000 ρύθμισαν οφειλές το Σαββατοκύριακο

Προσέγγισαν τους 10.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι μπήκαν στο Τaxisnet το Σαββατοκύριακο για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως εκατό δόσεις. Η προθεσμία για την πρώτη φάση της ρύθμισης «όσα δίνεις τόσα σβήνονται από προσαυξήσεις» λήγει στις 27 Απριλίου.