Σε νέα μεγάλη παροχή ρευστότητας στην αγορά προχωρά η Κίνα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι πλέον η χώρα αναπτύσσεται με τους χαμηλότερους ρυθμούς της τελευταίας εξαετίας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο της ρευστότητας που πρέπει να διατηρούν ως αποθεματικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να ρίξουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά.

Το ποσοστό των αποθεμάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες μειώνεται από σήμερα κατά 1%, όπως ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC). Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση φέτος και τη μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2008. Το ποσοστό των αποθεμάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες μειώνεται πλέον στο 18,5% και είναι αρκετά υψηλό σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

Η κίνηση αυτή βάζει για τα καλά την PBOC στη λίστα με τις κεντρικές τράπεζες που προχωρούν σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής. Σε αυτές ανήκουν μεταξύ των άλλων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η PBOC παρενέβη στις αγορές μετά την υπόσχεση που έδωσε τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ότι θα παρέμβει αν η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας πλήξει την αγορά εργασίας. Με την απόφαση αυτή της PBOC οι τράπεζες στην Κίνα θα μπορέσουν να αυξήσουν τον δανεισμό απελευθερώνοντας περίπου 1,2 τρισ. γουάν (194 δισ. δολάρια) στην οικονομία. Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει νέα άνοδο στις κεφαλαιαγορές της Κίνας.

Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι ο χαμηλός πληθωρισμός. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει δεχτεί επίσης πιέσεις λόγω αυξημένων εκροών κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες αλλά και μείωση της εγχώριας παραγωγής. Η μείωση αυτή απειλεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 7% το πρώτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009. Επίσης η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2008. Σοβαρές πιέσεις έχει δεχτεί και ο πληθωρισμός ενώ πλέον κρούουν αναλυτές τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση αυτό το διάστημα προσπαθεί να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο έχει δημιουργήσει υπερπαραγωγή σε πολλούς κλάδους.

© Bloomberg News