Το δημοσιονομικό αδιέξοδο και τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο Grexit κυριαρχούν στον γερμανικό τύπο. Στα υπόλοιπα θέματα ανήκουν η γενοκτονία των Αρμενίων και η αναπτυξιακή τροχιά της γερμανικής οικονομίας, μεταδίδει η

Deutsche Welle.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φλυαρεί, γράφει η Suddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Χαμένες ψευδαισθήσεις» επισημαίνοντας: «Για το λόγο αυτό οι αγορές έλαβαν υπόψη τους όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Νέα Υόρκη: «Δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα». Όμως ακριβώς αυτό απαιτείται για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι: Η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί. Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Χάσμα Τουρκίας – ΕΕ στο ζήτημα της γενοκτονίας

«Όταν μιλάμε για την ιστορία και συγκεκριμένα για την γενοκτονία των Αρμενίων η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Χωρίς όρια είναι η κριτική της Άγκυρας στο ευρωκοινοβούλιο επειδή τολμά να ονομάζει την γενοκτονία, γενοκτονία. Άσπιλο και αμόλυντο πρέπει να είναι το παρελθόν της Τουρκίας χωρίς ντροπιαστικές πράξεις. Ταυτόχρονα όμως η κριτική της Άγκυρας είναι αντιφατική: Γιατί εξοργίζεται η κυβέρνηση του ΑΚΡ όταν η άποψη του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει, όπως υποστηρίζει, σημασία; Προφανώς η θέση της ευρωβουλής φέρνει σε δύσκολη θέση μια χώρα που διαθέτει αυτοπεποίθηση και με το παραπάνω. Μήπως πρόκειται για κρυφό αίσθημα ενοχής; Πολλά ενώνουν και πολλά χωρίζουν ΕΕ και Τουρκία. Η Αρμενία σίγουρα δεν τις ενώνει».

Η Γερμανία επωφελείται από το πρόγραμμα QE

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει με αφορμή τις προβλέψεις των οικονομικών ινστιτούτων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ευχαριστήσει όχι μόνο τη γερμανική οικονομία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Μάριο Ντράγκι. Για τις χαμηλές τιμές ενέργειας φροντίζουν οι σεΐχηδες, τους οποίους πιέζουν οι αμερικανοί με τη μέθοδο φράκινγκ. Παράλληλα ο όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία Μάριο Ντράγκι κάνει δώρα δισεκατομμυρίων στο Βερολίνο. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που στοχεύει στην στήριξη του νότου, ωφελεί περισσότερο από όλους την Γερμανία».