«Κλειδί» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από την Ουάσιγκτον κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τελειώνει» προειδοποίησε. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει την ικανότητα για μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μοσκοβισί εξέπεμψε μήνυμα στους θιασώτες ενός «εναλλακτικού σχεδίου» για την Ελλάδα, αλλά και στην Αθήνα.

«Απαγορεύω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκέφτεται ένα Plan B’ για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος επίτροπος, δηλώνοντας ότι αρνείται να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο. «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, «η οικονομική και δημοσιονομική επίπτωση της ελληνικής εξόδου θα μπορούσε να περιοριστεί, αλλά η έξοδος θα δημιουργούσε ζήτημα του ποιος είναι ο επόμενος».

Απευθυνόμενος όμως και στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να σεβαστεί και τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι σημειώνεται σταδιακή πρόοδος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρώπη για κούρεμα στο ελληνικό χρέος» παρατήρησε όμως.