Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη «κακουχία» και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου.

Τόνισε ωστόσο πως οι κίνδυνοι ενός Grexit για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, παρά το γεγονός ότι ο «κίνδυνος εξάπλωσης» της κρίσης σήμερα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το 2012.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ενόψει της κρίσιμης συνάντησής του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον (αύριο Παρασκευή), ο Λιου έστειλε μήνυμα συναίνεσης τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους θεσμούς, υπογραμμίζοντας πως το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει η «τεχνική δουλειά» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από τη σημερινή κατάσταση, όπου πηγαίνει «από κρίση σε κρίση».

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» μεταρρυθμίσεων και να «ηγηθεί» της προσπάθειας για την κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως παράλληλα σημείωσε πως και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί στη συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές».

Συμπλήρωσε πως είναι «στο συμφέρον όλων» να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση και επανέλαβε πως η συγκρουσιακή «ρητορική» που ακολούθησαν και οι δυο πλευρές στην αρχή της διαπραγμάτευσης «δεν βοήθησε».

Τέλος, ο Τζακ Λιού διευκρίνισε πως – εξ όσων γνωρίζει – στην τελετή για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα γίνει σήμερα Πέμπτη στο Λευκό Οίκο δεν θα υπάρξει ΄κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον κ. Βαρουφάκη.