«Μα είναι δυνατόν να μη δίνετε ερώτηση για την Ελλάδα;» διαμαρτυρήθηκαν σε πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης οι ξένοι δημοσιογράφοι, όταν ο συντονιστής του πάνελ ανακοίνωσε ότι θα έδινε την τελευταία ερώτηση στον ανταποκριτή του «Γκάρντιαν», σηματοδοτώντας έτσι και την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Ολιβιέ Μπλανσάρ για την παρουσίαση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών. Ομως, ο βρετανός συνάδελφος επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη στον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, διότι τελικά ρώτησε για την Ελλάδα, αναγκάζοντας τον κ. Μπλανσάρ να πει διστακτικά και αμήχανα: «Καταλαβαίνετε τώρα γιατί θα έπρεπε η συνέντευξη αυτή να είχε ήδη ολοκληρωθεί».
Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη διστακτικότητα και την απροθυμία των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να τοποθετηθούν επισήμως για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται αναμφίβολα στο επίκεντρο των συζητήσεων των συμμετεχόντων στις προεργασίες της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, με μια δήλωση που εντυπωσιάζει για τον ρεαλισμό της και αποδεικνύει ότι το Ταμείο έχει προ πολλού προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, είπε ότι «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν περίπατος, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν στη δημοσιονομική ένωση.

Θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή να το κάνουν». Η δήλωση αυτή, και η λέξη «ευκαιρία» που επέλεξε να χρησιμοποιήσει, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, διότι δείχνει ότι το Ταμείο έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και στη φρασεολογία που χρησιμοποιεί. Εχει σημασία μάλιστα να τονίσουμε ότι το ερώτημα που του τέθηκε από τον βρετανό δημοσιογράφο είχε να κάνει με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και όχι με την παραμονή ή όχι της Ελλάδος στην ευρωζώνη, ερώτημα που αγνοήθηκε εντελώς.

Ο κ. Μπλανσάρ είπε επίσης ότι «βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και το ΔΝΤ ελπίζει πραγματικά να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Ωστόσο σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν επιτευχθεί συμφωνία, μια σειρά δεδομένων είναι ξεκάθαρη».

Οπως διευκρίνισε, ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για την Ελλάδα, θα ήταν ιδιαιτέρως δαπανηρή και εξαιρετικά επώδυνη για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά όμως την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο κ. Μπλανσάρ εκτίμησε ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση να την αντιμετωπίσει, διότι τα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν έχουν πια οικοδομηθεί.

Οσοι παρακολουθήσαμε από κοντά τη συνέντευξη του κ. Μπλανσάρ, από τον τρόπο με τον οποίο δόμησε την απάντησή του, μείναμε με την εντύπωση ότι συνέδεσε την επίτευξη ή μη συμφωνίας με τους θεσμούς με την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Οταν του ζητήσαμε πάντως την απαραίτητη διευκρίνιση στο τέλος της συνέντευξης μας είπε λακωνικά ότι «δεν εννοούσε κάτι τέτοιο».

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Κατά τα λοιπά, αναφέρθηκε στους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους (Ουκρανία) που απειλούν την παγκόσμια οικονομία ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και κατά την αρχική του τοποθέτηση. Συγκεκριμένα είπε επ’ αυτού ότι ο κίνδυνος μιας εντεινόμενης ελληνικής κρίσης –ο οποίος δεν μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να αποκλειστεί –θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, φόβο τον οποίο, ως γνωστόν, συμμερίζεται τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ανάπτυξη 2,5%

Η έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 2,5% το 2015 και 3,7% το 2016, ενώ για την παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 3,5% το τρέχον έτος και στο 3,8% του χρόνου, αν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μια σειρά από αβεβαιότητες.