Να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στη Μόσχα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και εκπρόσωποι παραγωγών, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά, αποφασίστηκε σε συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών.

Στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν, σε συνεννόηση και συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, να επιτρέψουν τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο.

Οι κ.κ. Λαφαζάνης και Αποστόλου τόνισαν εκ νέου τη ριζική αντίθεσή τους στην πολιτική των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για άρση αυτών των κυρώσεων.

Δεν είναι δυνατόν -σημείωσαν- να πληρώνουν βαρύτατα τις κυρώσεις οι Έλληνες αγρότες και κατ’ επέκταση συνολικά η ελληνική οικονομία, σε περίοδο μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της.

Αισιοδοξία για λύση

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι τελικά θα βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέψει τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδακίνων στην Ρωσία την τρέχουσα χρονιά, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος και συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ροδακινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδας.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε παραπάνω τι ακριβώς εννοεί με αυτή του την προτροπή ο ρώσος πρωθυπουργός», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Συγκεκριμένα για το προϊόν μας, που είναι το επιτραπέζιο ροδάκινο, θα πρέπει να ζητήσουμε διευκρινήσεις για το τι εννοούν οι Ρώσοι όταν μιλάνε για ρωσοελληνικές ή ελληνορωσικές επιχειρήσεις και αξιοποίηση των προϊόντων στο δικό τους έδαφος.

»Εννοούν μεταποίηση; Εννοούν τυποποίηση; Ανασυσκευασία; Εμείς από τώρα και στο εξής αυτό που θα κάνουμε είναι να κινηθούμε άμεσα, ξεκινώντας επαφές με επιχειρηματικό κόσμο στη Μόσχα. Επίσης, θα πρέπει να δούμε τα μέτρα στήριξης από την Ε.Ε. για το ροδάκινο και να κινηθούμε ανάλογα προς όφελος των εξαγωγών μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαπαβίτσας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο οικονομίας, επεσήμανε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, με τους εταίρους μας να παίζουν σκληρό παιχνίδι».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά την προαναφερόμενη συνάντηση, τόνισαν για άλλη μια φορά τη ριζική αντίθεσή τους στην πολιτική των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για την άρση αυτών