Αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα παγκόσμια συμφωνία για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν τα χνάρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπέβαλαν στον ΟΗΕ επίσημο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), έστειλαν δηλαδή ισχυρό μήνυμα ότι γίνονται από τις πρώτες χώρες που δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν με δραστικά μέτρα την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα εμείς που έχουμε την προεδρία της Συμμαχίας Πολιτειών και Περιοχών για την Κλιματική Αλλαγή καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις να μπουν και αυτές στην ομάδα εκείνων που κάνουν προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κοιτάζουμε προς το μέλλον με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές 20% έως το 2020 στη Χώρα των Βάσκων και στο Κεμπέκ και 60% έως το 2050 στη Νότια Αυστραλία. Χρειαζόμαστε όμως συνεργάτες σε εθνικό επίπεδο. Στις περιοχές μας οι επιχειρήσεις χρειάζονται σταθερή και μακροπρόθεσμη πολιτική ώστε να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία οικονομίας με χαμηλές εκπομπές. Εάν συνεργαστούμε μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα από όσα θα πετυχαίναμε αν εργαζόμασταν μόνοι.

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τη σύνοδο του ΟΗΕ που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Παρίσι κατά της κλιματικής αλλαγής, ζητούμε από τους εθνικούς ηγέτες να μην κάνουν πίσω. Αντίθετα, θα πρέπει να εργαστούν μαζί μας και να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκπόνηση μακρόπνοων εθνικών σχεδίων που βοηθούν τις περιφερειακές κυβερνήσεις να πετύχουν τις απαραίτητες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Φιλίπ Κουιγιάρ είναι πρωθυπουργός του Κεμπέκ. Ο Ινίγκο Ούρκουλου είναι πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων. Ο Τζέι Ουέδεριλ είναι πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας