Η «δημιουργική ασάφεια» παραχωρεί σιγά σιγά τη θέση της σε συγκεκριμένα μέτρα και κάποια από αυτά αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους. Στην αναλυτική λίστα με τίτλο «Eλληνικές μεταρρυθμίσεις» που υπέβαλε χθες στο Brussels Group το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτονται νέα και συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων με επίκεντρο τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως η αύξηση του υψηλού συντελεστή και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ, πισίνες και σκάφη αναψυχής, αλλά και περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και κατάργηση των καθεστώτων εθελουσίας εξόδου σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση κατοχυρώνει τις θέσεις της στα εργασιακά, διαβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων πως θα επαναφέρει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα δώσει φέτος τον Δεκέμβριο 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και δεν θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις. Μέτρα δηλαδή που έχουν κόστος για τον προϋπολογισμό, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει.

Η λίστα εμπλουτίζεται επίσης με μέτρα όπως η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων με «πόντους πολιτών» αλλά και η κατάργηση των μετρητών στην πληρωμή φόρων και λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Επίσης, κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε χθες ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί εντός του 2015, αλλά τα έσοδα που θα χαθούν από την πρόβλεψη για 2,65 δισ. ευρώ θα αντικατασταθούν από ισοδύναμα μέτρα.

Με όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του, εκτιμώντας ότι τα μέτρα μπορεί να αποδώσουν από 4,7 έως και 6,1 δισ. ευρώ και έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα όχι απλώς να πιάσει, αλλά και να ξεπεράσει τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης (3% του ΑΕΠ) –να διαμορφωθεί στο 3,1%-3,9% του ΑΕΠ. Μόνο από τον έλεγχο των εμβασμάτων στο εξωτερικό προβλέπονται έσοδα 725-875 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλοί είναι οι στόχοι και από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση, πάντως, είχε πρόσφατα μιλήσει για την ανάγκη μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η νέα λίστα δεν έχει, ωστόσο, κερδίσει προς το παρόν την εμπιστοσύνη των δανειστών που μιλούν πάντα για υπερβολική αισιοδοξία και αοριστία. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διατηρούν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τα εργασιακά αλλά και τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Στο χθεσινό EuroWorking Group δεν ελήφθη φυσικά απόφαση για εκταμίευση, αλλά υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για «πολύ καλό κλίμα». Η ίδια πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης περιορίζει το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης και προοιωνίζεται συμφωνία-πακέτο.

Στο 26σέλιδο κείμενο των μεταρρυθμίσεων, πάντως, η κυβέρνηση δεν κρύβει πόσο επείγουσα θεωρεί την ανάγκη να κλείσει άμεσα η τελευταία αξιολόγηση του παλιού προγράμματος, όπως το ονομάζει.

Στο ίδιο κείμενο, η κυβέρνηση τονίζει ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι «ένα περήφανο και σταθερό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένα αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης». Σημειώνει ωστόσο ότι η βιωσιμότητα της Ενωσης και του κοινού νομίσματος έχει τεθεί σε αμφισβήτηση και ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να απαντήσει στην πρόκληση αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος και να χτίσει μια νέα σχέση με τα μέλη της βασισμένη στην αλληλεγγύη και στον αμοιβαίο σεβασμό.